Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hasznos információk

CÉGÜNK SZÁMÁRA FONTOS AZ EGÉSZSÉG ÉS A SZÉPSÉG!

 

badge_gluten_freeGlutén mentes     badge_lactose_freeLaktóz mentes   badge_sugar_freeCukor mentes 

 

Mindennapjainkban szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a nem megfelelő táplálkozás hátrányai társadalmi szinten egyre jelentősebbek. Ennek következményei az elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, bőr-problémák. Megfelelő minőségű, változatos étrend mellett ezek megelőzhetők. Táplálék kiegészítőink, és alapanyagaink biztosítják a megfelelő étrend fenntartását.

 

GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES, CUKORMENTES – mit jelent???


Nap, mint nap belefutunk ezekbe a jelzőkbe az üzletek polcain sorakozó termékeken, egyre több étterem és cukrászda étlapján, és természetesen az étrend kiegészítők leírásaiban is. Gluténérzékenység, laktózintolerancia, cukorbetegség esetén pedig keressük is ezeket a címkéket, hiszen egészségünk, jóllétünk múlik azon, hogy mit tartalmaznak az elfogyasztott ételek és italok!

Sok embernél a glutén- és laktózérzékenység már születéstől kezdődően fennáll, azonban számos esetben az érzékenység csak felnőttkorban alakul ki. Az utóbbi okaira rengeteg magyarázat született már, vannak, akik a stresszes életmódot, a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztását vagy, gluténérzékenység esetében, a megnövekedett gabonafogyasztást sejtik a háttérben. Azonban bármi is okozza az intoleranciát, a legfontosabb dolog, hogy odafigyeléssel, a megfelelő alapanyagok és termékek összeválogatásával ugyanolyan teljes életet élhetsz, mint bárki más! Ugyanúgy kreatívkodhatsz a konyhában, összeüthetsz különleges fogásokat, és élvezheted az ízekben gazdag ételeket!

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG

 

A Glutén vagy  lisztérzékenység (más néven cöliákia, gluténszenzitív enteropátia vagy nem trópusi sprue) egy, elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. Egy autoimmun folyamat, ami az elfogyasztott glutén hatására indul meg, gyulladást okozva a vékonybélben. Ez a gyulladás károsítja a vékonybél falát, ami pedig ahhoz vezet, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok kevésbé hatékonyan képesek felszívódni. Jellemző tünetei a hasmenés, puffadás, fáradékonyság és fogyás.

Az autoimmun folyamatok kiváltásáért a sikérképző fehérjék (vagyis a glutenin, a secalin és a hordein) a felelősek, amelyek a búzában, rozsban és az árpában találhatók meg. A tüneteket kizárólag a glutén teljes elhagyásával, gluténmentes étrend követésével lehet megszüntetni, maga az érzékenység nem gyógyítható.

LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG

A laktóz- vagy tejcukor-érzékenység a tej egyik összetevőjére, a tejcukorra (laktózra) való érzékenységet jelenti, azonban fontos kiemelni, hogy nem allergiáról van szó, hanem egy felszívódási zavarról. A tejcukor bontása a vékonybélben megy végbe, a laktáz enzim által. Laktózérzékenység esetén ez az enzim csak nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nincs jelen a vékonybélben, ezáltal a tejcukor bontása sem tud megvalósulni. Jellemző tünetei a puffadás, hányinger, alhasi fájdalmak és hasmenés.

Laktózérzékenység esetén szintén elengedhetetlen egy személyre szabott étrend követése, azonban ez semmiképp nem egyenlő a tejtermékek elhagyásával, hiszen például szervezetünk kalciumszükségletét leginkább tejfogyasztással tudjuk biztosítani! Szerencsére már számos alternatív terméket beszerezhetünk, amelyek laktózmentesek, de a szükséges, tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bevitelét biztosítják.

 

MITŐL MENTES A MENTES?

Természetesen termékeink előállításakor szigorúan betartjuk a mentesség megjelölésére vonatkozó szabályozásokat, így biztosítva, hogy csak olyan termékekre kerülnek rá ezek a címkék, amit az arra érzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak!

 

GLUTÉNMENTESSÉG

Az Európai Unió rendelete alapján a gluténmentes megjelölés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. A gluténmentes jelzővel ellátott termékek deklaráltan gluténmentesek, átestek a szükséges vizsgálatokon, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ennek jelölésére legtöbbször egy áthúzott búzakalászt vagy egyszerűen a “gluténmentes” feliratot használják.

A deklarált gluténmentesség tehát az előírásoknak megfelelően biztosítva van a gluténmentes termékeinknél, azonban, ha te a határérték alatti, minimális gluténmennyiségére is rosszul reagálsz, akkor érdemes az általad választott, gluténmentes jelzővel ellátott termékünket először kisebb mennyiségben kipróbálni. Erre remek megoldást nyújtanak az egyadagos kiszereléseink.

LAKTÓZMENTESSÉG

A laktózmentesség jelölésekor is egy, az Európai Unió által előírt határértéket kell figyelembe venni. A rendelet alapján egy termék akkor tekinthető laktózmentesnek, ha 100 ml fogyasztásra kész termék maximum 0,1 g laktózt tartalmaz. Ennek jelölésére legtöbbször egy áthúzott tejes dobozt vagy egyszerűen a “laktózmentes” feliratot használják. A laktózmentesség tehát nem 0 gramm laktózzal egyenlő és nem jelenti automatikusan a tej teljes hiányát sem, hiszen egy tejet tartalmazó termék is lehet laktózmentes, gondolj például a laktózmentes tejre és egyéb tejtermékekre.

CUKORMENTESSÉG

A cukormentesség jelölése esetén is az Európai Unió rendeletei a mérvadóak. Ez alapján egy termék akkor tekinthető cukormentesnek, ha 100 ml fogyasztásra kész termék maximum 0,5 g cukrot tartalmaz. Ennek jelölésére legtöbbször áthúzott kockacukrokat vagy egyszerűen a “cukormentes” feliratot használják. Ezért, ahogy a glutén- és a laktózmentességnél, úgy a cukormentességnél sem feltétlen 0 gramm cukrot jelent a jelölés egy adott terméken, azonban a fenti feltételnek 100%-ban eleget tesz!

Az oldal tetejére